appelciderazijn

Wellicht bekend of niet, maar alle gefermenteerde groenten zijn erg gezond voor ons. Door alle  berichten die er wereldwijd over gedeeld zijn is appelciderazijn of appelazijn met stip op nummer 1 beland. Waarom, en wat is het en wat doet het?

Appelciderazijn of Appelazijn ontstaat door het laten gisten van verse appels. Het sap produceert dan een vlokkerige wolkjesformatie, die zich op de bodem afzet van het eindproduct. In deze omgeving vormt zich het azijnzuur. Samen met de al in appels aanwezige stoffen (vezelrijk pectine, de vitamines A, B1, B2, B6, foliumzuur, koolwaterstoffen, niacine (B3) en mineralen zoals calcium, magnesium en zink) zorgt het azijnzuur dat er een lichaam immuunsysteem-versterkend drankje ontstaat. Dit proces wordt fermenteren genoemd.

Het ontstane zure gefermenteerde drankje met al die vlokkerige wolkjes noemt men: de 'moeder'. Azijn die wordt verkocht met aanwezigheid van de 'moeder' wordt aangeduid als 'natuurtroebel'. Dit proces wordt fermenteren genoemd. Door fermenteren ontstaan goede bacteriën, deze worden ook wel lactobacillen genoemd. Waarom is appelazijn gezond?

Verstoorde darmflora

Ons westerse eetpatroon is teveel uit balans en vooral zuurvormend. Vlees, brood, pasta, alcohol en suiker veroorzaken een onevenwichtige darmflora. De zuurgraad in de darmen neemt af waardoor de natuurlijke aanwezige bacteriën afsterven en schadelijke micro organismen de darmwand gaan bevolken. Ook ziekte, stress en het gebruik van antibiotica kunnen de darmflora schade berokkenen.

De lactobacillen in gefermenteerde groenten en in appelciderazijn die in de darmen aankomen, vermenigvuldigen zich , waardoor de darmflora wordt verbeterd. Deze lactobacillen bevorderen de spijsvertering en verhogen de opnames van vitamines, mineralen (vooral calcium) en eiwitten. Ook produceren ze een antibiotische substantie, waarmee meerdere ziekteverwekkende bacteriën onschadelijk gemaakt kunnen worden. Bovendien verlagen lactobacillen het cholesterolgehalte en zijn het zeer actieve bestrijders van de candida albican schimmel.

Het gebruik van appelciderazijn

Inwendig helpt appelciderazijn bij:
- het herstellen van de darmflora waardoor je immuunsysteem verbeterd,
- bestrijden van schimmels en ongewenste bacteriën,
- herstellen van de natuurlijke zuurgraad van het lichaam,
- verhoogt de opname van vitamines, mineralen en eiwitten,
- verlaagt de cholesterol,
- reguleert de bloeddruk

Innemen en dosering: los 2 theelepels op in een glas water, doe dit 2 x per dag. Maar je kunt dezelfde hoeveelheid uiteraard ook gewoon heerlijk door een salade dressing gebruiken.

Uitwendig gebruik van appelazijn:
- bij eczeemhuid en psoriasis,
- acné,
- insectenbeten,
- kalknagels,
- als haar- en hoofdhuidconditioner.

Toepassen en dosering: gebruik Appelciderazijn nooit direct op de huid maar altijd verdund. 1 theelepel oplossen in een kopje water.

Aanschaf: wij adviseren een biologische appelciderazijn of appelazijn te kopen, en dan specifiek de troebele versie. In onze webshop kun je onze keuze vinden >: appelciderazijn .

Meer mogelijkheden

Appelciderazijn dus met stip op nummer 1 staat qua bekendheid wil ik toch benadrukken dat er veel meer mogelijkheden zijn om de goede bacteriën, de lactobacillen, binnen te krijgen. Denk bijvoorbeeld eens aan gefermenteerde zuurkool, augurken, komkommers en nog allerlei andere ingemaakte groenten. De boodschap is helder: als je dagelijks een kleine portie zuur aan je menu toevoegt dan heb je dus gegarandeerd je goede vrienden (de lactobacillen dus) binnen!