Oregano is de basis voor smaak en meer
Origanum Vulgare is afgeleid van het Griekse ‘oros’ = berg en ‘ganos’= vreugde. In de oudheid werd het kruid oregano door Aphrodite verheven tot vredessymbool. De Romeinen zagen het als symbool van geluk en maakten er bruidskronen van om jonggehuwden mee te kronen.
Geneeskrachtige eigenschappen van oregano
Oregano gaat schadelijke bacteriën te lijf, evenals vrije radicalen. Hierdoor is oregano een ware boost voor je immuunsysteem. Oregano heeft een pijnstillende werking bij zenuwpijnen en reumatische pijnen. helpt bij artritis, griep, verkoudheid, gordelroos, vastzittende hoest, astma, trage spijsvertering, slechte eetlust, lage bloeddruk, worminfectie, krampen, schimmelinfecties, bacteriële en virusinfecties. Van de blaadjes werd een sterke thee gezet die men dronk als hoestdrank. Oregano helpt ook tegen kiespijn.
Voorts is het een laxerend middel. Het stimuleert de spijsvertering in het algemeen en het verdrijft misselijkheid. In Mexico is zeer recent een onderzoek gedaan naar oregano als geneesmiddel tegen infectie met de parasiet Giardia lamblia. Hieruit bleek dat oregano meer effectief was tegen deze parasiet dan het meestal voorgeschreven geneesmiddel tinidazol. In de Middeleeuwen werd thee getrokken van de jonge blaadjes van oregano. Deze werd gedronken als hoestdrank en hielp ook tegen klachten in de onderbuik en kiespijn. Een theelepeltje in een kopje gekookt water als sterke thee bij darmklachten.
In de volksmond wordt dit kruid ook wel bergvreugde en welghemoet genoemd. Bij verdamping heeft de etherische oregano olie een troostende, licht verdovende en verwarmende werking.
Oregano in de keuken
Al in de oudheid werd oregano gebruikt om vlees, vis, groenten en wijn te aromatiseren. Ook vandaag de dag wordt oregano gebruikt in (tomaten)saus en velerlei mediterrane en Mexicaanse gerechten. Oregano is een van de meest aromatische kruiden die Italiaanse gerechten die typerende smaak geven.
Tip: kruidenzout oregano
Vermeng biologische gedroogde oregano met Keltisch zeezout en doe ze samen in een goede zoutmolen. Voeg 2 theelepels gedroogde biologische oregano toe aan 250 ml (olijf)olie en laat tenminste 2 weken trekken voor een heerlijke smaakvolle olie in dressings of als kruidenolie over pizza.