Keltisch zeezout: geen kruid, geen specerij.
Wist je dat het woord 'salaris' is afgeleid van salarium? De Romeinse soldaten werden ooit uitbetaald is sal=zout. Dat zegt wel even wat over hoe kostbaar dit goedje ooit was. Helaas is zout tegenwoordig uitgekleed, gebleekt en betiteld tot 'niet goed voor de gezondheid'.
Gewoon zeezout wordt gewonnen uit zoutmijnen die vroeger tot de zee behoorden. Daarom mag 'gewoon' zeezout nog steeds deze benaming dragen. Dit zout echter wordt voornamelijk gebruikt voor industriële doeleinden en bestaat alleen uit natrium en chloride.
Echt zeezout
Maar dan de 'sel gris' of keltisch zout. Dit zout wordt gewoon nog met het handje gewonnen uit zee, niks bewerkt. Puur, echt zeezout bestaat uit maar liefst 84 mineralen en spoorelementen die allemaal in de juiste verhouding, samenstelling en balans staan ten opzichte van elkaar en zo een perfecte synergie vormen, die de 'oersoep' is van het leven. Het Franse woord voor 'zee' is niet voor niets 'mere'(moeder).
Qua smaak is dit zout ook complex, het bevat een bittertje, een zuurtje , een zoutje maar ook zelfs een zoetje..
Grof
of Sel gris is ongewassen, ongeraffineerd en wordt met de hand volgens oude Keltische tradities gewonnen in de Guérande-streek in Bretagne, Frankrijk. Keltisch zeezout wordt gewonnen door een 'paludier', een zoutboer. Het gewonnen zout wordt met de hand gesplitst in 2 soorten. De bovenste, witte laag genaamd Fleur de Sel en de onderste laag waar het zout nog de klei van de zee bevat , de Sel Gris.Gebruik van Keltisch zeezout
Het mineraalrijke Keltisch zeezout is natuurlijk te gebruiken in de (biologische) keuken maar ook geschikt om als badzout te gebruiken of om een "sole" van te maken, een glas water met een zoutoplossing om de dag mineraalrijk te starten. Ook voor honden en paarden een uistekende manier om uw dier in mineralen te voorzien.. Het grof Keltisch zeezout kenmerkt zich door de wat grijzige kleur (vanwege de zoutwinning op een bodem van klei) en door het ietwat vochtige karakter.
Super supplement
Door de intensieve landbouw mist de bodem waardevolle stoffen, onze voeding wordt hierdoor steeds minder voedselrijk en missen vooral ook mineralen, grof Keltisch zeezout bevat waardevolle mineralen als aanvulling op ons dagelijkse voeding
Gebruik: in de keuken op vlees, vis of groenten, als smaakzout bij brood en olijfolie, als scrubzout, in sole, voor het maken van tandpasta, in voetenbad.
Om gerechten op smaak te brengen dient het na bereiding te worden gebruikt, dit komt de smaak ten goede. Gebruik voor het fijn maken een vijzel of een goede zoutmolen.