Welkom bij Zenzicare!

Kurkuma het gouden wonder

Kurkuma poeder

In de traditionele Indische geneeskunde, de Ayurveda, is kurkuma of geelwortel al eeuwen gekend als geneeskrachtig kruid. Kurkuma wordt genoemd in de oude Ayurvedische geneeskunde in de eerste eeuw voor Christus en blijkt een belangrijk kruid (Haridra) voor het reinigen van bloed. De wortelstok wordt geëerd om zijn reinigende werking voor het lichaam.

Ongeveer 50 jaar geleden begonnen onderzoekers pas op te merken dat veel voorkomende ziekten in de Westerse cultuur, zoals Alzheimer en multiple sclerose, colon kanker, borstkanker, prostaatkanker en longkanker zeldzaam waren in India ondanks de soms erbarmelijke luchtkwaliteit waarin mensen in vooral grote steden leven. Hun zoektocht om uit de zoeken waarom leidde hen naar curcumine, een bestanddeel in kurkuma. Dit resulteerde in verschillende publicaties over de effecten van curcumine bij een groot aantal ziekten

Gezonde eigenschappen kurkuma

Kurkuma is sterk ontstekingremmend en verzacht pijn, vermindert zwelling en koorts. Het bevordert het losmaken van slijm en werkt antibacterieel, antiviraal, schimmeldodend en immuniteit verhogend. Kurkuma wordt gebruikt bij huidontstekingen, eczeem zoals psoriasis, droge huid, artritis, reumatische aandoeningen, spierpijn, oedemen, kneuzingen, wonden , kiespijn en menstruatieproblemen. Het reinigt en beschermt de lever en helpt het cholestorol en de bloeddruk te verlagen, is galvormend en helpt galstenen te voorkomen.
Het dagelijks poetsen van het tandvlees en tanden met Kurkuma poeder bevordert de gezondheid van tanden en tandvlees. 

Kurkuma is eetlustopwekkend, bevordert de spijsvertering, verdrijft winderigheid en stilt krampen. Het gebruik van kurkuma helpt ook bij een slechte spijsvertering en dan vooral bij een slechte vertering van vetten. Het voorkomt winderigheid, een opgeblazen gevoel, zuurbranden en diarree. Recentelijk onderzoek heeft aangetoond dat Kurkuma helpt de ziekte van Alzheimer te voorkomen.Kurkuma helpt bij het voorkomen van plaque in de hersenen wat in verband staat met de oorzaak van Alzheimer. Daarnaast vermindert kurkuma gewrichtspijn bij reuma, vermindert ontstekingen bij andere (reuma gerelateerde)auto-immuunziekten, helpt tegen spierpijn en bevordert de genezing bij peesontsteking en bij wonden.

Er zijn wetenschappelijke onderzoeken gaande of curcumine kan helpen in de strijd tegen multiple slerose en bij een aantal soorten kanker.

Kurkuma in de keuken

Kurkuma is een belangrijk bestanddeel in Curry's voor zowel hartige als zoete gerechten. Kurkuma heeft wel hulpstoffen nodig om goed in het lichaam te worden opgenomen. Biologische Kokos-olie zorgt door haar middellange keten vetzuren voor een vrijwel direct transport naar de lever. Piperine, een belangrijk bestanddeel van zwarte peper zorgt voor een maximale opname van kurkuma in de darmen.

Golden Paste

Het gebruik van 'golden paste' in gerechten of als voedingssupplement is een goede aanvulling ter bevordering van de gezondheid bij een dagelijks gevarieerd menu. Een makkelijk te maken gouden pasta ter aanvulling van de dagelijkse voeding  gemaakt op basis van bio kokos-olie, zwarte bio malabar peper (deze peper bevat het hoogste percentage piperine) en biologische Curcuma Longa. Lees hier hoe je makkelijk zelf Golden Paste kunt maken .

De ene Kurkuma is de andere niet

Er bestaan wel 75 soorten Kurkuma of geelwortel afkomstig uit diverse landen. Niet alle Kurkuma bevat (voldoende) curcumine om dit specerij al deze goede eigenschappen toe te wijzen. Biologische Curcuma Longa afkomstig uit India, verkrijgbaar bij Zenzi Care bevat tenminste 4% Curcumine. Onze Kurkuma is zeer aromatisch, diep van kleur en mede door het curcuminegehalte zeer gezond.

Belangrijk:
Ondanks alle goede eigenschappen wordt (dagelijks) gebruik van Kurkuma niet aangeraden bij zwangerschap. Mensen die bloedverdunners gebruiken moeten eerst hun huisarts raadplegen. Ook bij galstenen of het vermoeden hiervan is Kurkuma niet aan te raden.
Wij zijn geen arts. Wij raden u aan om bij ernstige klachten uw huisarts te raadplegen.